- 1 kg făină albă;
- un cub de drojdie de 50 g;
- o linguriță de sare;
- o lingură de zahăr;
- 2 linguri ulei.
1. Am pus făina într-un lighean. În mijloc, am făcut o gropiță în făină în care am pus drojdia și o lingură de zahăr. Am adăugat puțină apă călduță și le-am amestecat cu puțină făină, lăsând această maia să dospească pentru 10 minute.
2. Când amestecul din mijloc a făcut spumă, l-am amestecat cu restul de făină, adăugând treptat apă călduță, astfel încât să obțin un aluat elastic și ușor de modelat. Tot acum am adăugat și o linguriță de sare și am frământat aluatul până când a început să se dezlipească de mână. Spre sfârșit am pus și 2 linguri de ulei de măsline.
3. Am lăsat vasul într-un loc călduț, acoperit cu un ștergar curat, pentru ca aluatul să crească până își dublează volumul.
4. Am presărat făină albă pe masa de lucru. Am luat cam o lingură de aluat, am modelat-o în formă de bilă pe care am întins-o pe masa de lucru cu sucitorul (așa se numește în zona mea), încercând să-i dau o formă aproximativ rotundă.
5. Se pot face plăcinte rotunde sau formă de jumătate de cerc. Pentru cele rotunde, pun silvoiul (magiun de prune) în mijlocul foii întinse și aduc marginile deasupra spre mijloc, acoperind tot magiunul.
6. Pentru forma de jumătate de cerc, pun magiunul doar pe jumătate din foaie și aduc cealaltă jumătate peste ea.
7. Coc aceste plăcințele în ulei, doar cât să acopere fundul tigăii. Dacă, după o vreme, se adună în tigaie făină de la plăcintele coapte, se curăță tigaia cu prosoape de hârtie.

Cu altă ocazie, am preferat să coc plăcintele în cuptor, metoda aceasta fiind mai sănătoasă decât coacerea în ulei.
Umplutura de varză am preparat-o în felul următor:
Am călit varza dată prin răzătoarea mică în puțin ulei, cu sare și piper, adăugând câte puțină apă când varza începea să se lege de fundul cratiței.
Înainte să introduc tava în cuptor, am uns fiecare plăcintă cu puțin ulei. Le-am copt la foc potrivit până au început să se rumenească.
Aici sunt câteva imagini:
Umplutura de varză am preparat-o în felul următor:
Am călit varza dată prin răzătoarea mică în puțin ulei, cu sare și piper, adăugând câte puțină apă când varza începea să se lege de fundul cratiței.
Înainte să introduc tava în cuptor, am uns fiecare plăcintă cu puțin ulei. Le-am copt la foc potrivit până au început să se rumenească.
Aici sunt câteva imagini:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu