luni, 25 iulie 2016

Cheesecake cu lămâi verzi

Rețeta pentru:
CHEESECAKE CU LĂMÂI VERZI
Cantitățile din rețeta originală:
- 200 g biscuiți
- 100 g unt
- 3 lămâi verzi
- 400 g cremă de brânză
- 4 ouă
- 400 ml smântână
- 160 g zahăr pudră.
Cea mai bună variantă din această prăjitură am obținut-o când am folosit următoarele cantități:
- 200 g biscuiți Petit Beurre;
- o jumătate de pachet de unt (100 g);
- 3 cutii de brânză de vaci (600 g);
- 3 ouă;
- vreo 3 linguri de smântână;
- restul ingredientelor după gust (pentru zahărul pudră am folosit zahăr brun dat prin râșnița de cafea și pentru aromă am folosit zahăr vanilat - nu vanilinat - coajă de lămîie și puțină zeamă de lămâie).
Am procedat astfel:
1. Blatul:
Am zdrobit biscuiții. Eu i-am mărunțit prin tocătorul de legume, dar bănuiesc că pot fi dați prin mașina de tocat carne sau pot fi zdrobiți prin orice metodă. I-am amestecat cu untul moale.
2. Am pus pasta obținută într-o tavă rotundă cu diametrul de 24 cm.
3. Am presat acest aluat simplu și sfărâmicios, întinzându-l pe fundul tăvii. Am pus tava cu blatul în frigider pentru câteva minute în care am pregătit crema.
4. Crema:
Am amestecat brânza de vaci cu smântâna, zahărul, cele 4 ouă, coaja rasă de la 3 lămâi verzi. Cele 3 lămâi verzi le-am stors de zeamă, iar din această zeamă am pus în cremă după gust, deși în rețetă scria că se pune toată zeama. Se poate proceda la fel și cu zahărul. Se poate pune toată cantitatea sau după gust. Nu cred că afectează reușita rețetei.


5. Am pus crema peste blatul din tavă.


6. Am introdus tava în cuptor, la foc potrivit și pe poziția de mijloc. Nu am ținut-o doar 20 de minute cum scria în rețetă, ci 40 de minute.
După 40 de minute se putea vedea, atunci când clătinam ușor tava, că s-a închegat bine. Când am scos tava din cuptor arăta cam asa:
7. Am lăsat-o să se răcească, apoi am pus-o în frigider până a doua zi (sau măcar o oră) când am scos-o și am decorat-o cu felii de lămâi verzi. 

A fost un deliciu! Blatul fraged, crema dulce - acrișoară și răcoroasă. Și unde mai pui că e și sănătoasă?




Rețeta am găsit-o aici . Dar, după prima încercare, am modificat puțin cantitățile ingredientelor.
Cu altă ocazie am încercat și cu lămâi obișnuite. A fost la fel de bună.


Pe măsură ce ne-am specializat, am încercat și cu portocale sau am ornat cu dulceață de zmeură.


Niciun comentariu: