- un piept de pui;
- 1 păstârnac mediu;
- 3 morcovi mari (sau 4 mai mici);
- țelină (cam cât o piersică medie);
- 2-3 ardei grași medii (dacă se poate, să fie din soiul mai dulceag);
- un ou;
- o ceapă de mărime medie;
- 200 ml smântână (eu prefer smântâna vărsată, adică aceea pe care ți-o pune vânzătoarea pe loc într-o caserolă; mi s-a părut că aceea nu se „taie” când dreg ciorba);
- 3-4 căței de usturoi;
- o mână de pătrunjel, care se toacă grosier;
- sare, piper boabe;
- ardei iute (pentru servit).
Preparare:
- Pun la fiert 5 l de apă. Când fierbe apa, adaug sare și pun pieptul de pui. După câteva clocote, iau spuma care s-a format la suprafața apei.
- Adaug ceapa curățată (dar întreagă) și legumele tăiate cubulețe (morcovul, păstârnacul, țelina, ardeiul roșu).
- Când legumele s-au înmuiat cât de cât, adaug boabele de piper.
- Scot carnea și o tai cubulețe. Nu e nicio problemă dacă se mai împrăștie. O pun apoi înapoi în apă să mai dea un clocot, apoi sting focul.
- Adaug usturoiul pisat sau zdrobit (eu îl zdrobesc cu presa de usturoi). Pun mult usturoi pentru că ne place gustul lui în ciorbă.
- Ouăle se bat (bine - bine) cu smântână. Las ciorba să stea 10-15 minute (chiar mai mult, dacă oala are fund dublu și se răcește mai greu), apoi iau cu polonicul câte puțin din ciorbă și adaug la compoziția cu smântână, amestec ușor cu un tel. Continuu să adaug zeamă la compoziție până o aduc la temperatura ciorbei din oală (de aceea vasul în care pregătesc compoziția trebuie să fie suficient de mare). Apoi torn încet-încet compoziția în oala cu ciorbă mestecând ușor.
- Se adaugă oțetul (dacă doriți) și pătrunjelul. Se servește cât mai caldă, alături de ardei iuți.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu