duminică, 17 iulie 2016

Ciorbă de salată verde

Am avut nevoie de:
  • 2 căpățâni de salată verde;
  • o ceapă;
  • 3-4 căței de usturoi;
  • o bucată de slănină;
  • un gălbenuș de ou;
  • smântână mai grasă, cu 25 - 30 % grăsime;
  • sare.
Cum am procedat?
1. Am spălat salata în mai multe ape, apoi am tăiat-o fâșii cu grosimea de aproximativ 2 cm.
2. Slăninuța tăiată cuburi am topit-o în oala în care fac ciorba. Surplusul de grăsime le-am luat deoparte cu o lingura. Am lăsat doar atât cât aveam nevoie să călesc o ceapă. 
3. În untura rămasă împreună cu jumările puțin prăjite am călit ceapa tocată. 
4. Am pus peste slăninuță și ceapă vreo 4-5 l cu apă.

5. Când apa a clocotit, am adăugat o linguriță de sare și salata tăiată fâșii.

 6. Am lăsat salata să fiarbă câteva minute, nu am vrut să se înmoaie foarte tare.

7. Am stins focul.

10. După vreo 10-15 minute, când ciorba s-a astâmpărat puțin, am amestecat într-un bol un gălbenuș cu 150 - 200 g de smântână mai grasă (25%) și 150 g de iaurt. Dacă doriți puteți pune 2-3 linguri de zeamă de lămâie sau oțet tot aici în smântână.

11. Am luat cu polonicul câte puțin din ciorbă și am adăugat la compoziția cu smântână, amestecând ușor cu un tel. Am continuat să adaug zeamă la compoziție până am adus-o la temperatura ciorbei din oală. Apoi am turnat încet-încet compoziția în oală amestecând ușor. Se potrivește la gust adăugând, dacă e nevoie, sare sau oțet. Cui îi place poate să pună deasupra și mărar proaspăt tocat. Noi preferăm fără.  



Niciun comentariu: