miercuri, 6 iulie 2016

Mâncare de fasole verde (sau galbenă) cu roșii și usturoi

Ingrediente:
- 1kg fasole păstăi;
- o lingură ulei de măsline;
- o ceapă mare uscată sau 2-3 cepe verzi;
- 2-3 roșii coapte sau bulion;
- 2-3 căței de usturoi;
- frunze de pătrunjel;
- sare, piper, boia.

Pregătesc legumele astfel:
1. Roșiile le spăl, le crestez puțin cu cuțitul, le scufund puțin în apă clocotită ca să le pot decoji. Odată decojite, tai partea aceea verde de unde era prinsă codița și tai roșiile cubulețe sau le toc cu tocătorul de legume.
2. Păstăilor de fasole le rup capetele și le rup în bucăți de aproximativ 3 cm. Le spăl în mai multe ape.
3. Curăț și spăl și usturoiul, îl toc mărunt sau îl zdrobesc cu presa de usturoi direct în cratiță, la momentul potrivit.
4. Curăț ceapa, o spăl, o tai mărunt și o călesc până devine sticloasă.
5. Peste ceapa călită, adaug păstăile pregătite cum am arătat. Pun sare, piper și apă să acopere fasolea până la jumătate. Las să fiarbă sub capac până se înmoaie puțin păstăile.
6. Adaug roșiile și las să fiarbă în continuare până sunt fierte complet păstăile.














7. Eu prepar un fel de "îngroșală" care leagă zeama în care a fiert fasolea transformând-o într-un sos foarte bun. Amestec o linguriță sau două de făină (în funcție de cantitatea de sos pe care doriți să obțineți) cu apă, adăugată puțin câte puțin, până ajunge la consistența unui sos care curge. Torn încet acest "sos" peste mâncare amestecând continuu ușor.
8. La final, adaug usturoiul, după care mai las mâncarea să dea doar câteva clocote.
9. Opresc focul și presar peste toată mâncarea frunzele de pătrunjel tocate (mai mărunt sau mai grosier, cum vă place).

Niciun comentariu: