- 500 g făină de secară;
- 500 g făină de grâu integrală;
- drojdie proaspătă 50 g;
- o lingură de sare;
- o linguriță de zahăr;
- apă (aprox. 400 ml).
1. Am pus făina într-un lighean încăpător.
2. În mijlocul făinii am făcut o mică "groapă" în care am pus drojdia, zahărul și puțină apă călduță. Le-am amestecat cu puțin din făina din lighean și le-am lăsat puțin să dospească, să facă spumă.
3. Am amestecat această maia cu restul de făină și cu semințe de floarea-soarelui, de dovleac decojite, semințe de in și de susan, adăugând treptat apă călduță, până am obținut un aluat elastic. M-am așteptat ca acest aluat să se și desprindă de mână, așa cum se întâmplă cu aluaturile făcute din făină albă, dar, spre surprinderea mea, nu s-a întâmplat acest lucru. Abia atunci am căutat pe internet o rețetă de pâine de secară și am aflat că acest aluat este mai lipicios și așa rămâne.
4. Așa că am presărat puțină făină deasupra aluatului, am făcut o cruce cu muchia palmei, am spus: "Doamne, crește-l și dospește-l!" , așa cum fac femeile credincioase de la țară și l-am lăsat într-un loc călduț să dospească.
5. După vreo jumătate de oră, când aluatul își dublase volumul, l-am împărțit în două părți egale pe care le-am modelat sub forma unor franzeluțe și le-am așezat în două tăvițe de cozonac, tapetate cu hârtie de copt.
6. Cu o pensulă de silicon sau de care aveți la bucătărie , am uns suprafața franzeluțelor cu apă, apoi am presărat semințe.
7. Le-am introdus în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit pentru aproximativ o oră.
Așa au arătat franzeluțele mele coapte:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu