miercuri, 4 aprilie 2018

Ardei umpluți cu legume


Ce am folosit?
  • 3 cepe;
  • un morcov mare;
  • o rădăcină de pătrunjel;
  • o bucată de rădăcină de țelină;
  • o vânătă;
  • o cană de orez;
  • vreo 9 ardei grași galbeni, dacă se poate mai mici (eu nu găsesc întotdeauna); se pot folosi și ardei verzi sau chiar roșii;
  • ulei de măsline;
  • pătrunjel verde;
  • 750 ml bulion;
  • 2 frunze de dafin;
  • sare, piper.
Cum am procedat?
  • Am curățat vânăta de coajă și am tăiat-o cubulețe. Am frecat-o ușor cu sare și am lăsat-o într-o strecurătoare să se scurgă de zeama amăruie pe care o are.

  •  Am tăiat ceapa și morcovul mărunt și le-am călit în puțin ulei de măsline până s-au înmuiat puțin.

  • Am adăugat cubulețele de vânătă și puțină sare și le-am mai lăsat puțin să se înmoaie și acestea.

  • Am adăugat și orezul spălat, le-am amestecat puțin, apoi am adăugat o cană de apă caldă și le-am lăsat pe foc amestecând din când în când până când orezul a absorbit apa. Nu durează mult: 5 - 10 minute. Orezul nu trebuie să fie fiert.

  • Am luat vasul de pe foc. Am adăugat pătrunjel verde tocat și am potrivit gustul de sare și piper.

  • Cu această umplutură am umplut cam pe trei sferturi ardeii cărora, între timp, le-am scos cotorul. Am lăsat puțin spațiu în ardei deoarece orezul își mărește volumul la fierbere.
  • În cratița în care am dorit să gătesc ardeii am pus bulionul și am adăugat apă cât să acopere ardeii doar pe trei sferturi. (Data viitoare când voi mai face această mancare, voi pune în sos și 2-3 lingurițe de zahăr și sare după gust, așa cum am făcut de data aceasta abia la sfârșit). În sos am pus două frunze de dafin. Am acoperit vasul cu un capac și l-am introdus în cuptorul preîncălzit cam vreo două ore, verificând din când în când, până când ardeii au fost fierți (și-au pierdut din rigiditate).
  • De data aceasta, mie mi s-a întâmplat ca sosul să nu fie destul de gros. Am scos cu grijă ardeii din sos și i-am pus în alt vas. Vasul în care a rămas sosul l-am așezat pe foc. I-am îmbunătățit gustul adăugând vreo 2 lingurițe de zahăr și sare după preferință pentru a avea un gust dulce-acrișor.  Într-o căniță am pus 2-3 lingurițe de făină albă peste care am adăugat câte puțină apă rece, amestecând pentru a omogeniza conținutul și pentru a nu se face cocoloașe. Am diluat această pastă doar atât cât să curgă și am adăugat-o în sosul care fierbea amestecând continuu. Am lăsat sosul să dea câteva clocote, apoi am stins focul. Am așezat din nou ardeii în sos. 

Niciun comentariu: