Rețeta am găsit-o pe YouTube, la Jamila Cuisine. Îmi notez rețeta ca să o păstrez pentru altă dată și să nu pățesc așa cum am mai pățit când mi-am notat doar adresa unde am găsit-o și , când am căutat-o, era ștearsă de către administratorul canalului.
Ingrediente pentru blat:
- 6 ouă;
- 10 linguri făină albă;
- 10 linguri zahăr;
- 4 linguri ulei;
- 1 pliculeț de praf de copt.
Ingrediente pentru crema ganache:
- 500 g ciocolată alba (al cărei gust să vă placă, eu am folosit Milka, nu ciocolată Menaj al cărei gust nu-mi place);
- 400 ml frișcă lichidă;
- 1 ananas mediu (eu am folosit compot cu ananasul tăiat cubulețe).
Preparare:
Începem cu pregătirea cremei deoarece aceasta are nevoie de mai multe ore ca să se răcească bine.
- Încălzim frișca într-o oală pe foc mic. Nu trebuie să fiarbă, doar să fie caldă ca să se topească ciocolata.
- Punem bucățile de ciocolată și amestecăm ușor până când acestea se topesc. Amestecăm ușor pe fundul oalei și pe marginile ei ca să nu se prindă compoziția pentru că va avea un gust rău.
- Se ia de pe foc și se lasă să se răcească atâta cât să poată fi pusă în frigider câteva ore (3-4) sau chiar peste noapte. Se poate pune în congelator pentru o jumătate de oră. Compoziția trebuie să fie foarte rece.
Prepararea blatului
- Separăm ouăle.
- Batem albusurile puțin până se întăresc, apoi adăugăm zahăr, câte o lingură continuând să mixăm până când zahărul se topește si spuma e foarte tare și lucioasă.
- Gălbenușurile se amestecă cu uleiul ca la maioneză doar cât să se omogenizeze.
- Se adaugă puțin câte puțin gălbenușurile peste albușuri amestecând ușor prin răsturnare, de jos în sus.
- În alt vas se adaugă praful de copt peste făină și se amestecă bine.
- Făina se adaugă treptat, câte o lingură, la spuma preparată, amestecând ușor, de jos în sus până când se omogenizează.
- Această compoziție se pune într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.
- Se introduce în cuptorul preîncălzit, pentru vreo 45 de minute sau până când blatul e copt. Nu se deschide cuptorul 20 de minute. După 20 de minute, blatul poate fi verificat cu scobitoarea. Dacă scobitoarea cu care înțepați blatul iese uscată, blatul e copt. Dacă, însă, e lipicioasă, trebuie să mai introduceți blatul la cuptor pentru încă câteva minute.
- Când blatul este răcit, se taie în două sau trei părți, depinde în ce fel de tavă l-ați făcut. În rețeta video care mi-a servit mie de model tortul era rotund și blatul a putut fi tăiat în trei. Eu, însă, l-am făcut în tavă dreptunghiulară de prăjitură și l-am tăiat doar în două.
Continuăm cu crema care, între timp, s-a răcit foarte bine.
- Punem crema ținută la frigider sau la congelator într-un vas în care să o putem mixa.
- Mixăm crema până când devine pufoasă și aerată, cu o textură cremoasă ca să poată fi întinsă pe blat.
Asamblarea tortului
- Așezăm pe un platou sau într-o tavă de tort detașabilă partea care dorim să fie la baza tortului (eu am pus-o pe cea care a fost în mod firesc în partea de jos, dar Jamila a preferat să o pună pe cea de deasupra);
- Eu am însiropat blatul cu toată zeama dintr-un compot de ananas bucăți;
- Întindem un strat de cremă (eu am pus ceva mai puțin de jumătate din cantitate, restul l-am lăsat pentru al doilea blat și pentru marginile tortului);
- Așezăm peste stratul de cremă bucăți de ananas (bănuiesc că se pot pune orice fel de fructe: bucățele de portocale, kiwi, banane);
- Acoperim cu al doilea blat; îl însiropăm și pe acesta și îl acoperim cu cremă nivelată frumos;
- Acoperim cu cremă și părțile laterale ale tortului.
Pentru decorarea tortului eu am procedat diferit de fiecare dată când l-am făcut. Am topit niște ciocolată neagră, am pus-o într-o pungă, am tăiat colțul pungii doar puțin ca să iasă prin acea gaură doar o șuviță subțire de ciocolată, am desenat pe tort o spirală începând din centrul tortului spre margini și, cu o scobitoare, am tras niște linii dinspre centru spre margini și dinspre margini spre centru, alternativ.
Altădată am realizat un decor simplu din bucăți de fructe: portocale și kiwi (nu banane că se înnegresc).
Tort cu ciocolată albă și ananas - partea 1
Tort cu ciocolată albă și ananas - partea 2
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu