(rețetă de la mama)
Nu știu de ce se numește așa, nici cine a inventat-o, știu doar că am mâncat prima dată această prăjitură la mama, odată, când am fost la ea de sărbători. Mi-a plăcut mult și am rugat-o să-mi dea rețeta. Am ezitat mult timp s-o fac din cauza zahărului caramelizat care trebuia întins repede pe două foi. Știindu-mă mai lentă, mi-a fost teamă că n-o să-l pot întinde destul de repede și o să mi se întărească în vas până îl întind sau o să rămână tare în prăjitură și n-o să-l pot tăia, iar prăjitura o să se deformeze și o să se strice în așa hal încât n-o să mai am ce pune musafirilor pe masă.
Acum, în sfârșit, mi-am făcut curaj s-o încerc. Încă n-am gustat-o așa, pe îndelete, doar pe furiș, câte un pic de cremă, dar, după ce o voi gusta, o să-ți spun dacă merită să te obosești s-o faci.
Înainte de toate, când fac prăjituri, dau drumul la cuptor, ca să se preîncălzească.
Rețeta, așa cum am primit-o de la mama, e următoarea:
Ingrediente pentru foi:
- 9 ouă;
- 9 linguri de zahăr;
- 9 linguri de nucă măcinată;
- 9 linguri de făină.
Se procedează ca la un blat obișnuit. Se coc trei foi. Adică separăm albușurile de gălbenușuri. Într-un bol mai încăpător mixăm (sau batem cu telul - dar cine nu are în ziua de azi mixer?) - albușurile adăugând pe rând cele 9 linguri de zahăr. Când spuma e atât de tare încât nu cade dacă întorci vasul cu fundul în sus, adăugi cele 9 linguri de făină și cele 9 linguri de nucă măcinată, amestecând ușor, prin răsturnare, cu un tel pară, până când toate componentele se amestecă bine. Mama îmi spunea că nu trebuie să amestec prea mult pentru că se lasă spuma. Din această compoziție pun câte o treime într-o tavă în care am pus hârtie de copt, întind câte o foaie și dau la cuptor, la foc potrivit, cam 15 minute. După 15 minute verific cu scobitoarea dacă foaia e coaptă și în interior.
Ingrediente pentru cremă
- 3 linguri de făină albă;
- 200 ml lapte;
- 250 g zahăr pudră;
- 3 gălbenușuri;
- un pachet de unt.
La cremă eu am schimbat puțin modul de preparare pentru că am vrut ca și gălbenușurile să fie puțin tratate termic. (În rețeta mamei scria că se face făină și lapte o îngroșală care se fierbe, se lasă să se răcească; separat se freacă spumă zahărul praf cu gălbenușurile, iar untul se freacă și acesta spumă. Apoi se adaugă compoziția de gălbenușuri la îngroșala răcită, se adaugă apoi și untul și două vanilii.)
Eu am amestecat făina cu gălbenușurile și cu zahărul și am adăugat laptele, puțin câte puțin, amestecând continuu ca să evit apariția cocoloașelor. Am pus compoziția pe foc mic, eventual chiar pe o plită dacă focul e prea tare, am amestecat continuu până când compoziția s-a îngroșat ca o budincă. Am luat-o de pe foc, am acoperit-o cu folie alimentară de plastic în așa fel încât folia să se lipească de compoziție pentru a preîntâmpina apariția unei cruste uscate la suprafața cremei. Am pus vasul în chiuveta în care am lăsat apă rece doar atât cât să nu plutească vasul pe apă ca să grăbesc procesul de răcire. Între timp am frecat untul spumă, apoi am adăugat câte o lingură din compoziția ajunsă la temperatura camerei.
Caramelul
300 g de zahăr se caramelizează la foc mic (dacă focul e prea tare, caramelul devine amar). Se întinde în strat cât mai subțire pe două dintre cele 3 foi. Se lasă puțin să se răcească înainte de a pune crema, altfel crema se topește.
Asamblarea prăjiturii
Jos am pus una dintre foile cu caramel peste care am întins un strat de cremă. La mijloc am pus foaia fără caramel, un alt strat de cremă peste care a urmat a doua foaie cu caramel, dar pe aceasta am așezat-o cu caramelul în jos ca să intre în contact cu crema. Deasupra prăjiturii am făcut o glazură din albușurile rămase de la cremă.
Glazura
Am mixat 3 albușuri cu 9 linguri de zahăr pudră. Când spuma a fost tare am așezat vasul pe o oală cu apă care fierbea ușor. Vasul trebuie să se potrivească bine pe oală astfel încât, dacă se poate, să nu rămână spațiu între marginea vasului și oală, deci vaporii fierbinți să rămână în oală. Am amestecat ușor până când spuma a devenit lucioasă și cremoasă. Această glazură am întins-o pe prăjitură.
Asta a fost tot. Urmează să o gustăm și să vedem cât de încântați vom fi de această prăjitură. N-am prea făcut poze pentru că m-am cam grăbit, dar dacă o s-o mai fac altădată, când poate nu voi mai fi așa aglomerată, o să adaug mai multe poze.