Am folosit:
- două - trei cepe potrivite;
- 6 - 8 ardei (de obicei pun doar unu-doi ardei roșii pentru culoare și mai mulți ardei galbeni, dar de data aceasta nu am găsit ardei galbeni, așa că am folosit doar ardei roșii);
- 4 roșii;
- puțin ulei de măsline;
- sare, piper;
- un sfert de cană de orez (eu am folosit orez brun integral); puteți pune mai mult sau mai puțin orez, în funcție de cum vă place sau puteți să nu puneți deloc;
- pătrunjel verde și alte verdețuri preferate.
Cum am procedat?
* Am pus la fiert o oală mică cu apă în care voi opări roșiile ca să le pot decoji.
* Între timp, am tocat ceapa și am pus-o la călit în puțin ulei de măsline;
* Ardeii i-am tăiat în două pe lungime, i-am curățat de cotor și de nervuri, apoi i-am tăiat feliuțe.
* Am crestat roșiile așa cum se vede în imagini, le-am lăsat cu grijă în apa care clocotea, le-am ținut două - trei minute, maxim cinci, apoi le-am scos cu o lingură sau paletă găurită și le-am decojit.
* Am curățat roșiile decojite de cotorul de care era prinsă codița și le-am tăiat feliuțe (altădată le-am tăiat mărunt sau le-am dat prin tocătorul de legume).
* Ceapa am călit-o, așa cum am menționat mai sus, până a devenit aurie.
* Am adăugat apoi ardeiul tăiat feliuțe...
* ... sare, piper și am lăsat să fiarbă sub capac până s-a înmuiat puțin ardeiul.
* Am adăugat roșiile tocate și orezul spălat și am lăsat să fiarbă sub capac 15 - 20 de minute.
Ca să verific dacă legumele sunt fierte, am luat o feliuță de ardei deoparte și am tăiat-o cu marginea unei linguri sau lingurițe; dacă se taie ușor, înseamnă că ardeiul e fiert; dacă mai e nevoie să fiarbă, se poate adăuga câte puțină apă). Am avut grijă ca zeama să nu scadă de tot de pe ghiveci.
Ca să verific dacă legumele sunt fierte, am luat o feliuță de ardei deoparte și am tăiat-o cu marginea unei linguri sau lingurițe; dacă se taie ușor, înseamnă că ardeiul e fiert; dacă mai e nevoie să fiarbă, se poate adăuga câte puțină apă). Am avut grijă ca zeama să nu scadă de tot de pe ghiveci.
* Am stins focul, am potrivit gustul de sare și piper și am adăugat pătrunjelul tocat.
O altă variantă ar fi să fierbi orezul separat și să-l adaugi când legumele sunt aproape fierte. Mai lași să dea un clocot și oprești focul. Lași mâncarea acoperită câteva minute ca să-și dezvolte aroma.
Fotografii:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu