duminică, 14 august 2016

GHIVECI DE ARDEI CU OREZ



Am folosit:
- două - trei cepe potrivite;
- 6 - 8 ardei (de obicei pun doar unu-doi ardei roșii pentru culoare și mai mulți ardei galbeni, dar de data aceasta nu am găsit ardei galbeni, așa că am folosit doar ardei roșii);
- 4 roșii;
- puțin ulei de măsline;
- sare, piper;
- un sfert de cană de orez (eu am folosit orez brun integral); puteți pune mai mult sau mai puțin orez, în funcție de cum vă place sau puteți să nu puneți deloc;
- pătrunjel verde și alte verdețuri preferate.

Cum am procedat?
* Am pus la fiert o oală mică cu apă în care voi opări roșiile ca să le pot decoji.
* Între timp, am tocat ceapa și am pus-o la călit în puțin ulei de măsline;
* Ardeii i-am tăiat în două pe lungime, i-am curățat de cotor și de nervuri, apoi i-am tăiat feliuțe.
* Am crestat roșiile așa cum se vede în imagini, le-am lăsat cu grijă în apa care clocotea, le-am ținut două - trei minute, maxim cinci, apoi le-am scos cu o lingură sau paletă găurită și le-am decojit.
* Am curățat roșiile decojite de cotorul de care era prinsă codița și le-am tăiat feliuțe (altădată le-am tăiat mărunt sau le-am dat prin tocătorul de legume).

* Ceapa am călit-o, așa cum am menționat mai sus, până a devenit aurie.
 * Am adăugat apoi ardeiul tăiat feliuțe...
 * ... sare, piper și am lăsat să fiarbă sub capac până s-a înmuiat puțin ardeiul.
 *  Am adăugat roșiile tocate și orezul spălat și am lăsat să fiarbă sub capac 15 - 20 de minute. 
Ca să verific dacă legumele sunt fierte, am luat o feliuță de ardei deoparte și am tăiat-o cu marginea unei linguri sau lingurițe; dacă se taie ușor, înseamnă că ardeiul e fiert; dacă mai e nevoie să fiarbă, se poate adăuga câte puțină apă). Am avut grijă ca zeama să nu scadă de tot de pe ghiveci. 

* Am stins focul, am potrivit gustul de sare și piper și am adăugat pătrunjelul tocat.
O altă variantă ar fi să fierbi orezul separat și să-l adaugi când legumele sunt aproape fierte. Mai lași să dea un clocot și oprești focul. Lași mâncarea acoperită câteva minute ca să-și dezvolte aroma. 

Fotografii:


Niciun comentariu: