duminică, 14 august 2016

GHIVECI DE ARDEI CU OREZ



Am folosit:
- două - trei cepe potrivite;
- 6 - 8 ardei (de obicei pun doar unu-doi ardei roșii pentru culoare și mai mulți ardei galbeni, dar de data aceasta nu am găsit ardei galbeni, așa că am folosit doar ardei roșii);
- 4 roșii;
- puțin ulei de măsline;
- sare, piper;
- un sfert de cană de orez (eu am folosit orez brun integral); puteți pune mai mult sau mai puțin orez, în funcție de cum vă place sau puteți să nu puneți deloc;
- pătrunjel verde și alte verdețuri preferate.

Cum am procedat?
* Am pus la fiert o oală mică cu apă în care voi opări roșiile ca să le pot decoji.
* Între timp, am tocat ceapa și am pus-o la călit în puțin ulei de măsline;
* Ardeii i-am tăiat în două pe lungime, i-am curățat de cotor și de nervuri, apoi i-am tăiat feliuțe.
* Am crestat roșiile așa cum se vede în imagini, le-am lăsat cu grijă în apa care clocotea, le-am ținut două - trei minute, maxim cinci, apoi le-am scos cu o lingură sau paletă găurită și le-am decojit.
* Am curățat roșiile decojite de cotorul de care era prinsă codița și le-am tăiat feliuțe (altădată le-am tăiat mărunt sau le-am dat prin tocătorul de legume).

* Ceapa am călit-o, așa cum am menționat mai sus, până a devenit aurie.
 * Am adăugat apoi ardeiul tăiat feliuțe...
 * ... sare, piper și am lăsat să fiarbă sub capac până s-a înmuiat puțin ardeiul.
 *  Am adăugat roșiile tocate și orezul spălat și am lăsat să fiarbă sub capac 15 - 20 de minute. 
Ca să verific dacă legumele sunt fierte, am luat o feliuță de ardei deoparte și am tăiat-o cu marginea unei linguri sau lingurițe; dacă se taie ușor, înseamnă că ardeiul e fiert; dacă mai e nevoie să fiarbă, se poate adăuga câte puțină apă). Am avut grijă ca zeama să nu scadă de tot de pe ghiveci. 

* Am stins focul, am potrivit gustul de sare și piper și am adăugat pătrunjelul tocat.
O altă variantă ar fi să fierbi orezul separat și să-l adaugi când legumele sunt aproape fierte. Mai lași să dea un clocot și oprești focul. Lași mâncarea acoperită câteva minute ca să-și dezvolte aroma. 

Fotografii:


sâmbătă, 13 august 2016

PRĂJITURĂ DE POST CU BANANE ȘI NUCI


Astăzi voi  face o prăjitură de post cu banane și nuci. Rețeta am găsit-o aici, am mai făcut-o o dată, îmi amintesc că a fost foarte gustoasă, dar am avut niște probleme legate de aspectul ei. Cred că mie mi s-a cam împrăștiat când am răsturnat-o din tavă 😀. Să vedem cum mă voi descurca de data aceasta! Voi reveni cu poze și detalii despre cum a mers treaba. 😃
Reţetă prăjitură de post cu banane şi nuci
Ingrediente prăjitură de post cu banane şi nuci
1 cana de zahar brun,
2 cani de apa,
2 cani de faina,
1 lingurita scortisoara
6 linguri margarina
3-4 linguri de gem,
1/2 de cana de nuci pisate,
1 praf de copt
lingurita de bicarbonat stins,
3-4 linguri de cacao,
o sticluta de rom,
sare.
Topingul:
1 cana zahar brun
100 g margarina
3 linguri de sirop
1 / 4 pahar miez de nuci prajite,tocate
4 banane copte, taiate in felii groase.
Mod de preparare prăjitură de post cu banane şi nuci
Mai întâi se face topingul, deoarece aceasta prajitura se face invers ca de obicei si prima data se aseaza topingul apoi blatul.
Se pune margarina intr-o cratita pe foc mic, se adauga zaharul si se amesteca bine.
Se toarna amestecul inr-o tava de tort rotunda. Se imprastie peste amestec, nucile, apoi bananele , apasand usor si sa acopere toata suprafata tavii(ca si in fotografie).

Blat
Se amesteca faina, praful de copt, scortisoara si sarea. Se bate margarina cu zaharul pana devin cremoase. Se adauga si vanilia,apoi apa, alternativ, si se amesteca bine dupa fiecare adaugare. Se toarna peste banane.

Se coace aproximativ 1 ora. Se foloseste o spatula destul de mare pentru a lua prajitura de pe tava, se lasa sa se raceasca apoi se intoarce invers si se taie bucati.

joi, 11 august 2016

CIORBĂ DE VARZĂ DULCE


Ingrediente:
- o jumătate de varză (cam 500g);
- o ceapă;
- doi morcovi;
- un ardei;
- puțin ulei de măsline;
- 200 ml bulion sau pastă de tomate sau roșii proaspete;
- o legătură de mărar;
- sare, piper.
Cum procedez?
1. Toc mărunt ceapa, morcovii și ardeiul.
2. Tai varza fideluțe cât mai subțiri.
 2. Călesc legumele tocate în puțin ulei de măsline până se înmoaie. Dacă e cazul adaug puțină apă.
 3. Când legumele s-au înmuiat puțin, pun apă caldă sau fierbinte, dacă se poate, și las puțin pe foc să înceapă să clocotească. În acest moment adaug varza tăiată fideluțe. Cantitatea de varză pe care o pun în ciorbă depinde de cât de deasă doresc să o fac.
4. Adaug sare și piper și o las să fiarbă 20-30 de minute, cu capacul puțin dat deoparte, să permită aburilor să iasă afară.
5. Când varza e fiartă (iau puțin cu o lingură și gust; dacă frunzele nu se mai simt crocante, înseamnă că e fiartă), adaug bulionul sau pasta de tomate dizolvată cu puțină apă. Las să mai fiarbă 5-10 minute.
6. Opresc focul, potrivesc ciorba de sare și adaug mărarul tocat mărunt.

miercuri, 10 august 2016

MÂNCARE DE CARTOFI


Pentru că postul Adormirii Maicii Domnului nu s-a terminat încă, am pregătit o mâncare cam simplă și banală, dar cred că nici bunicii noștri creștini nu posteau cu mâncăruri sofisticate.

Ce folosesc?
- o ceapă mare sau două mai mici;
- un ardei capia sau un gogoșar;
- ulei de măsline;
- boia de ardei dulce;
- cartofi (în funcție de câtă mâncare doriți să faceți);
- puțin bulion sau pastă de tomate;
- pătrunjel verde.
Cum procedez?
1. Călesc ceapa și ardeiul tăiate mărunt în puțin ulei de măsline. Dacă nu se înmoaie suficient până scade zeama lăsată de legume, mai adaug câte puțină apă.
2. Iau cratița de pe foc și pun o linguriță de boia dulce. Amestec și sting cu puțină apă.
3. Adaug cartofii tăiați cubulețe nu prea groase, ... 
...apă cât să îi acopere, sare, piper și-i las să fiarbă acoperiți. Adaug apă dacă scade.
4. Când sunt fierți cartofii și sosul care îi leagă este suficient de gros (dacă e mai gros, se poate adăuga apă; dacă e prea subțire, se mai lasă să fiarbă puțin până când se îngroașă), adăugăm o linguriță de pastă de tomate. Lăsăm să mai dea un clocot.
5. Stingem focul și adăugăm pătrunjelul tocat. Merge bine cu o salată de crudități sau cu o salată de varză.

sâmbătă, 6 august 2016

Salată de icre


Ingrediente:
  • icre proaspete de pește (eu am folosit două lingurițe de icre de crap sau, altă dată de hering);
  • ulei (nu știu exact cantitatea, cred că am folosit vreo 200 ml);
  • o felie de pâine sau franzelă albă (am folosit doar miezul);
  • puțină zeamă de lămâie;
  • puțină apă minerală;
  • o ceapă mică (eu am folosit doar jumătate din ea).
Icrele de hering

1. Am bătut cele două lingurițe de icre cu mixerul, la început fără să adaug nimic, apoi am început să adaug câte puțin ulei, ca și la maioneză. Icrele au început să-și schimbe culoarea, să se albească și să se întărească.
După ce am mixat icrele cu ulei
2. Am adăugat miezul de la felia de pâine pe care l-am înmuiat,în prealabil, în apă  și l-am stors bine. Am continuat să mixez.
Am adăugat pâinea,...
3. Am adăugat puțină zeamă de lămâie (după gust). Am mixat în continuare, adăugând câte puțin ulei.
...zeama de lămâie,...
4. Am adăugat și puțină apă minerală. Face salata de icre mai pufoasă.
...apa minerală...
5. Am tăiat foarte mărunt o jumătate de ceapă mică și am adăugat-o la salata din mixer. Cantitatea de ceapă poate varia în funcție de gusturi.


... și ceapa.

6. Mixăm în continuare. Gustăm. Dacă salata se simte încă prea sărată, se mai adaugă ulei. Când suntem mulțumiți de gust, salata e gata. 😆

vineri, 5 august 2016

Sarmale cu păsat de post

Ingrediente:
- o varză cu frunze cât mai subțiri;
- 4-5 cepe;
- 3-4 morcovi;
- un păstârnac;
- o bucățică de țelină;
- un ardei roșu;
- ulei;
- o cană de orez (eu am folosit orez brun integral); orezul poate să și lipsească;
- două căni de păsat (eu am cumpărat de la piață, dar se găsește și în comerț;
- pastă de roșii sau bulion (eu am folosit de data aceasta roșii pasate de la raionul cu produse internaționale, de la supermarket dacă mi s-a terminat bulionul de casă);
- crenguțe de cimbru și mărar;
- sare, piper.
Cum am procedat?
Pregătirea frunzelor
1. Am opărit varza. Pentru cine nu știe cum să procedeze: am scos cotorul cu un cuțit cu vârf ascuțit, dar cu lamă destul de solidă, curățând bine mijlocul, astfel încât frunzele să se desprindă cu ușurință de pe varză. Am introdus varza astfel pregătită în apă clocotită și am scos frunzele una câte una, pe măsură ce deveneau translucide, semn că s-au opărit.
2. După ce am scos toate frunzele și s-au răcit puțin, ca să se poată lucra cu ele, le-am pregătit pentru a putea rula sarmalele în ele. Am tăiat partea mai groasă a nervurii principale și am tăiat frunza în două sau în trei bucăți, în funcție de mărimea ei. Am scos și nervura principală, dacă aceasta era mai groasă.
Pregătirea umpluturii:
Înainte de pregătirea zarzavatului, se spală bine păsatul în apă călduță. Se spală în mai multe ape, până când se curăță de toate cojițele acelea albe care se ridicala suprafața apei. Se lasă la înmuiat în apă călduță vreo 20 de minute, până când îi vine rândul să fie adăugat la compoziție.
3. Am călit ceapa tăiată mărunt, am adăugat morcovii, păstârnacul și țelina date prin răzătoarea mică, apoi ardeiul tăiat mărunt și le-am călit, adăugând câte puțină apă, până s-au înmuiat. Țelina și păstârnacul pot lipsi, dacă nu vă place gustul lor în sarmale sau dacă nu aveți prin casă. Oricum cantitatea de țelină și păstârnac nu trebuie să fie mare.
4. Am adăugat orezul și păsatul spălate în mai multe ape. Păsatul se spală până când nu se mai ridică deasupra apei acele coji albe.
5. Am adăugat sare, piper și, după ce le-am amestecat, am pus și o cană de apă și le-am lăsat pe foc 15-20 de minute, poate chiar 30, amestecând din timp în timp și adăugând câte puțină apă fierbinte. Te-aș atenționa să nu pui prea multă apă ca să nu rămână pasta prea moale. Prima dată când am făcut aceste sarmale, eu am pus apă prea multă, gândind că o să fie absorbită de păsat și de orez, ceea ce nu s-a întâmplat și mi-a rămas pasta cam moale. Am rulat-o cam greu în frunze. 
Dacă doriți, puteți pune la această compoziție și ciuperci, sarmalele vor fi cu atât mai bune.
Vasul trebuie supravegheat în permanență deoarece compoziția se prinde ușor de fundul vasului și se poate arde.
6. Când orezul și păsatul au fost cam pe jumătate fierte, am adăugat cam 4-5 linguri zdravene de pastă de roșii. Am mai lăsat să dea câteva clocote, am stins focul și am lăsat compoziția să se răcească. Dacă pui bulion atunci lasă pe foc până când bulionul e absorbit și pasta are consistența dorită. Se pot pune și frunze verzi de pătrunjel tocate. Înainte de a rula sărmăluțele, am gustat compoziția și am mai pus sare și piper dacă mi s-a părut că mai trebuie.
Rularea sarmalelor
7. Am așezat umplutura într-un capăt al frunzei (spre capătul în care frunza e mai groasă, dacă doriți ca partea mai subțire să rămână în exterior și sărmăluța să fie bine "sigilată"; sau în capătul mai subțire, dacă aveți copii cărora nu le place frunza și doriți să desfaceți mai ușor sărmăluța din frunză după ce e fiartă). Am rulat frunza peste umplutură, apoi am introdus capetele ruloului în interior, așa cum se vede în imagine.



8. Pe fundul oalei în care am fiert sarmalele, am pus câteva crenguțe de cimbru și mărar, apoi cotoarele mai groase pe care le-am tăiat de la frunze, astfel încât să acopere fundul oalei.

9. Am aranjat sarmalele în formă de raze (fiecare procedează cum îi place, nu cred că există vreo regulă de aranjare a sarmalelor), pe mai multe rânduri suprapuse.
10. Deasupra sarmalelor, am pus "inima" verzei (mijlocul), tăiat fâșiuțe cât mai subțiri. Am diluat niște pastă de tomate cu apă, am pus-o peste sarmale, să le acopere până la jumătate.
11. Am fiert sarmalele cam o oră și jumătate, chiar mai mult dacă trebuie. Când păsatul și orezul sunt fierte, se poate opri focul.
Se pot pregăti și cu varză murată. În cazul acesta, varza nu se mai opărește, ci se pregătesc frunzele așa cum am arătat. 
Încă un truc pe care l-am descoperit din întâmplare: pentru cazul în care folosiți varză crudă, am observat că dacă, după ce opărim frunzele, le punem la congelator peste noapte, a doua zi se poate lucra mult mai bine cu ele deoarece devin mai elastice și parcă și mai rezistente. Nu se rup așa ușor. Așa că uneori, dacă timpul îmi permite să pregătesc frunzele cu o zi înainte, eu așa procedez. Le pun la congelator, fie frunzele gata tăiate pentru rulat, fie așa întregi, urmând ca a doua zi să le tai în forma dorită.