Ingrediente:
- o varză cu frunze cât mai subțiri;
- 4-5 cepe;
- 3-4 morcovi;
- un păstârnac;
- o bucățică de țelină;
- un ardei roșu;
- ulei;
- o cană de orez (eu am folosit orez brun integral); orezul poate să și lipsească;
- două căni de păsat (eu am cumpărat de la piață, dar se găsește și în comerț;
- pastă de roșii sau bulion (eu am folosit de data aceasta roșii pasate de la raionul cu produse internaționale, de la supermarket dacă mi s-a terminat bulionul de casă);
- crenguțe de cimbru și mărar;
- sare, piper.
Cum am procedat?
Pregătirea frunzelor
1. Am opărit varza. Pentru cine nu știe cum să procedeze: am scos cotorul cu un cuțit cu vârf ascuțit, dar cu lamă destul de solidă, curățând bine mijlocul, astfel încât frunzele să se desprindă cu ușurință de pe varză. Am introdus varza astfel pregătită în apă clocotită și am scos frunzele una câte una, pe măsură ce deveneau translucide, semn că s-au opărit.
2. După ce am scos toate frunzele și s-au răcit puțin, ca să se poată lucra cu ele, le-am pregătit pentru a putea rula sarmalele în ele. Am tăiat partea mai groasă a nervurii principale și am tăiat frunza în două sau în trei bucăți, în funcție de mărimea ei. Am scos și nervura principală, dacă aceasta era mai groasă.
Pregătirea umpluturii:
Înainte de pregătirea zarzavatului, se spală bine păsatul în apă călduță. Se spală în mai multe ape, până când se curăță de toate cojițele acelea albe care se ridicala suprafața apei. Se lasă la înmuiat în apă călduță vreo 20 de minute, până când îi vine rândul să fie adăugat la compoziție.
3. Am călit ceapa tăiată mărunt, am adăugat morcovii, păstârnacul și țelina date prin răzătoarea mică, apoi ardeiul tăiat mărunt și le-am călit, adăugând câte puțină apă, până s-au înmuiat. Țelina și păstârnacul pot lipsi, dacă nu vă place gustul lor în sarmale sau dacă nu aveți prin casă. Oricum cantitatea de țelină și păstârnac nu trebuie să fie mare.
4. Am adăugat orezul și păsatul spălate în mai multe ape. Păsatul se spală până când nu se mai ridică deasupra apei acele coji albe.
5. Am adăugat sare, piper și, după ce le-am amestecat, am pus și o cană de apă și le-am lăsat pe foc 15-20 de minute, poate chiar 30, amestecând din timp în timp și adăugând câte puțină apă fierbinte. Te-aș atenționa să nu pui prea multă apă ca să nu rămână pasta prea moale. Prima dată când am făcut aceste sarmale, eu am pus apă prea multă, gândind că o să fie absorbită de păsat și de orez, ceea ce nu s-a întâmplat și mi-a rămas pasta cam moale. Am rulat-o cam greu în frunze.
Dacă doriți, puteți pune la această compoziție și ciuperci, sarmalele vor fi cu atât mai bune.
Vasul trebuie supravegheat în permanență deoarece compoziția se prinde ușor de fundul vasului și se poate arde.
6. Când orezul și păsatul au fost cam pe jumătate fierte, am adăugat cam 4-5 linguri zdravene de pastă de roșii. Am mai lăsat să dea câteva clocote, am stins focul și am lăsat compoziția să se răcească. Dacă pui bulion atunci lasă pe foc până când bulionul e absorbit și pasta are consistența dorită. Se pot pune și frunze verzi de pătrunjel tocate. Înainte de a rula sărmăluțele, am gustat compoziția și am mai pus sare și piper dacă mi s-a părut că mai trebuie.
Rularea sarmalelor
7. Am așezat umplutura într-un capăt al frunzei (spre capătul în care frunza e mai groasă, dacă doriți ca partea mai subțire să rămână în exterior și sărmăluța să fie bine "sigilată"; sau în capătul mai subțire, dacă aveți copii cărora nu le place frunza și doriți să desfaceți mai ușor sărmăluța din frunză după ce e fiartă). Am rulat frunza peste umplutură, apoi am introdus capetele ruloului în interior, așa cum se vede în imagine.
8. Pe fundul oalei în care am fiert sarmalele, am pus câteva crenguțe de cimbru și mărar, apoi cotoarele mai groase pe care le-am tăiat de la frunze, astfel încât să acopere fundul oalei.
9. Am aranjat sarmalele în formă de raze (fiecare procedează cum îi place, nu cred că există vreo regulă de aranjare a sarmalelor), pe mai multe rânduri suprapuse.
10. Deasupra sarmalelor, am pus "inima" verzei (mijlocul), tăiat fâșiuțe cât mai subțiri. Am diluat niște pastă de tomate cu apă, am pus-o peste sarmale, să le acopere până la jumătate.
11. Am fiert sarmalele cam o oră și jumătate, chiar mai mult dacă trebuie. Când păsatul și orezul sunt fierte, se poate opri focul.
Se pot pregăti și cu varză murată. În cazul acesta, varza nu se mai opărește, ci se pregătesc frunzele așa cum am arătat.
Încă un truc pe care l-am descoperit din întâmplare: pentru cazul în care folosiți varză crudă, am observat că dacă, după ce opărim frunzele, le punem la congelator peste noapte, a doua zi se poate lucra mult mai bine cu ele deoarece devin mai elastice și parcă și mai rezistente. Nu se rup așa ușor. Așa că uneori, dacă timpul îmi permite să pregătesc frunzele cu o zi înainte, eu așa procedez. Le pun la congelator, fie frunzele gata tăiate pentru rulat, fie așa întregi, urmând ca a doua zi să le tai în forma dorită.