Pagini

luni, 4 iulie 2016

Tort de fructe (upsidedown cake)

Ingrediente pentru blat:
- 8 ouă;
- 8 linguri de zahăr;
- 8 linguri de făină;


Ingredientele sunt pentru o cratiță de 4 litri.
Pentru blat:
8 ouă, 8 linguri de zahăr, 8 linguri de făină. Din aceste ingrediente se fac două blaturi care se coc în cuptor. După ce se răcesc, se taie fiecare blat în bastonașe de circa 2 degete lățime. ( pentru fiecare blat se folosește jumătate din ingredientele de mai sus ).
Crema:
8 ouă întregi, 350 g zahăr, 500 ml lapte.
Se amestecă aceste ingrediente și se fierbe compoziția pe abur până ce se îngroașă puțin. Când este aproape gata se pune coaja rasă de la 4 portocale mari.
Se ia compoziția de pe abur și se pun 20 grame gelatină (dr  Oetker), dizolvată în prealabil în 150 ml apă călduță.
Se lasă crema să se răcească, după care se amestecă cu 500 g frișcă bătută bine.
Se face apoi un sirop astfel : se caramelizează 3 linguri de zahăr, peste care se toarnă 150 ml apă, o esență de rom și 5 linguri de zahăr. Se fierbe totul și se amestecă continuu până ce se dizolvă complet tot zahărul.
Se lasă să se răcească, după care se adaugă în sirop și circa 100 grame de stafide. Acestea se lasă în sirop, până ce se înmoaie. După ce s-au înmuiat, se strecoară sosul și se pun stafidele deoparte.
Se ia o cratiță de 4 litri și se montează tortul astfel : în cratiță se așază o foaie de celofan.
Cele 4 portocale de la care s-a ras coaja, se taie în felii. Tot în felii se taie și fructele de kiwi curățate, precum și bananele.
În cratița în care s-a pus deja foaia de celofan, se pun felii de portocală și de kiwi (pe fundul și pe laturile oalei, după imaginația fiecăruia).
Se toarnă apoi un strat de cremă, felii de banană (feliile de banană se pun doar în interiorul tortului, deoarece în exterior se oxidează) și apoi se presară stafide (stafidele înmuiate se pot amesteca și direct cu crema). Se pune apoi un strat din bastonașele de blat (însiropat), unul lângă celălalt, după care iar crema, banane, stafide etc, până ce se termină.
Ultimul strat va fi de cremă. Acesta se nivelează frumos.
Tortul astfel făcut se lasă la frigider minim 5 ore.
Se scoate apoi de la frigider, se pune peste cratița în care se află tortul, o tavă – cea pe care se va pune tortul pentru servire – ca un capac, după care se întoarce cratița deasupra și tava la bază.
Se scoate apoi cu grijă cratița și celofanul, după care se poate servi.

Tortul meu a arătat așa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți o părere despre ceea ce ați citit pe acest blog, mi-ar plăcea s-o împărtășiți aici, cu mine și cu alți cititori.