marți, 1 august 2017

IAHNIE DE FASOLE

Ingrediente:
  • 250 g fasole boabe;
  • o ceapă;
  • o foaie de dafin;
  • 100 ml ulei de măsline;
  • 1/4 l suc de roșii;
  • sare, piper;
  • pătrunjel verde.
Preparare:
  • Fasolea curățată de impurități se pune la muiat. A doua zi, după ce s-a limpezit în 2-3 ape reci, se pune la fiert tot cu apă rece (să depășească nivelul boabelor cu 5-6 cm) și sare. Se fierbe acoperită, la foc mic, până când se moaie bine bobul și coaja, circa o oră și jumătate - două ore, sau mai mult, dacă fasolea este veche. Dacă scade apa și fasolea nu e fiartă, se adaugă câte puțină apă. Când fasolea e fiartă, apa trebuie să fie scăzută până la nivelul boabelor.

  • Ceapa, tăiată mărunt, se călește într-o cratiță, la foc mic, în tot uleiul, cu o jumătate de linguriță de sare, până când scade apa pe care o lasă și devine lucioasă, fără să se rumenească. Se stinge cu sucul de roșii și se pune peste fasolea fiartă, adăugând foaia de dafin. Se lasă să mai dea câteva clocote până când se leagă sosul fără adaos de făină. 

  • Se ia cratița de pe foc , se mai adaugă sare, dacă e necesar, și se aromează cu frunze de pătrunjel tocate.

Niciun comentariu: