Cum am pus eu, pentru prima dată anul acesta, roșii pasate la borcan pentru iarnă?
Deoarece roșiile din grădina mea se coc pe rând și nu multe odată, mi se pare complicat să instalez mașina de roșii și să fac bulion din 2-3 kg de roșii. Așa că m-am gândit ca din roșiile care mi se adună în cantități mai mici să pun pe iarnă roșii pasate, foarte bune pentru ciorbe sau chiar pentru un sos de roșii la spaghete sau pe lângă niște chifteluțe.
Am avut nevoie de roșii coapte, sare grunjoasă pentru conserve și borcane.
2. Le-am scufundat în apă fierbinte 2 minute, după care le-am scos cu paleta într-un vas și le-am curățat de coajă. Am citit că pot fi date prin mașina de tocat sau prin mini tocătorul de legume cu tot cu coajă.
3. Le-am tocat cubulețe sau bucățele mai mici.
4. Le-am pus la fiert până au mai scăzut puțin, atât cât am dorit. În timp ce fierbeau, am adăugat și sare grunjoasă după gust. Trebuie avut în vedere că, dacă scade puțin, sarea se simte mai tare.
Cineva mi-a spus că nici nu le fierbe, ci le pune direct în borcane și le sterilizează ( le dunstulește sau le dă la dunst) de două ori.
5. Am pus compoziția fierbinte în borcane așezate pe o farfurie de inox ca să nu plesnească (se pot așeza pe lama unui cuțit sau chiar a două cuțite).
7. După ce se răcesc, ca să fiu mai sigură că nu voi avea surprize peste iarnă, pot să le mai sterilizez o dată în bain-marie. Într-o cratiță pe fundul căreia pun un prosopel, așez borcanele închise, adaug apă până aproape la nivelul gâtului borcanelor, acopăr borcanele cu alt prosopel și pun cratița pe foc mic. Le las să fiarbă 30 de minute din momentul în care apa începe să clocotească. Apoi le scot din apă cu grijă să nu mă ard, le șterg și le așez fierbinți în pături, așa cum am arătat. Am citit că se pot lăsa acoperite în apa fierbinte în care au fiert până se răcesc complet.
8. După răcire, le etichetez și le aranjez în cămară.