miercuri, 23 august 2017

ROȘII PASATE PENTRU IARNĂ

Cum am pus eu, pentru prima dată anul acesta, roșii pasate la borcan pentru iarnă?
Deoarece roșiile din grădina mea se coc pe rând și nu multe odată, mi se pare complicat să instalez mașina de roșii și să fac bulion din 2-3 kg de roșii. Așa că m-am gândit ca din roșiile care mi se adună în cantități mai mici să pun pe iarnă roșii pasate, foarte bune pentru ciorbe sau chiar pentru un sos de roșii la spaghete sau pe lângă niște chifteluțe.
Am avut nevoie de roșii coapte, sare grunjoasă pentru conserve și borcane.

1. Am spălat roșiile și le-am scos cotorul acela verde de care a fost prinsă codița.


2. Le-am scufundat în apă fierbinte 2 minute, după care le-am scos cu paleta într-un vas și le-am curățat de coajă. Am citit că pot fi date prin mașina de tocat sau prin mini tocătorul de legume cu tot cu coajă.



3. Le-am tocat cubulețe sau bucățele mai mici.

4. Le-am pus la fiert până au mai scăzut puțin, atât cât am dorit. În timp ce fierbeau, am adăugat și sare grunjoasă după gust. Trebuie avut în vedere că, dacă scade puțin, sarea se simte mai tare.
Cineva mi-a spus că nici nu le fierbe, ci le pune direct în borcane și le sterilizează ( le dunstulește sau le dă la dunst) de două ori.


5. Am pus compoziția fierbinte în borcane așezate pe o farfurie de inox ca să nu plesnească (se pot așeza pe lama unui cuțit sau chiar a două cuțite).




6. Le-am pus în pături, adică le-am făcut un "culcuș" din pături și le-am acoperit cu o plapumă pe care nu o mai folosim decât pentru așa ceva. Le-am lăsat să se răcească încet în acest "culcuș". Răcirea aceasta treptată, lentă este un fel de sterilizare a conservelor.



7. După ce se răcesc, ca să fiu mai sigură că nu voi avea surprize peste iarnă, pot să le mai sterilizez o dată în bain-marie. Într-o cratiță pe fundul căreia pun un prosopel, așez borcanele închise, adaug apă până aproape la nivelul gâtului borcanelor, acopăr borcanele cu alt prosopel și pun cratița pe foc mic. Le las să fiarbă 30 de minute din momentul în care apa începe să clocotească. Apoi le scot din apă cu grijă să nu mă ard, le șterg și le așez fierbinți în pături, așa cum am arătat. Am citit că se pot lăsa acoperite în apa fierbinte în care au fiert până se răcesc complet.


8. După răcire, le etichetez și le aranjez în cămară.

marți, 1 august 2017

IAHNIE DE FASOLE

Ingrediente:
  • 250 g fasole boabe;
  • o ceapă;
  • o foaie de dafin;
  • 100 ml ulei de măsline;
  • 1/4 l suc de roșii;
  • sare, piper;
  • pătrunjel verde.
Preparare:
  • Fasolea curățată de impurități se pune la muiat. A doua zi, după ce s-a limpezit în 2-3 ape reci, se pune la fiert tot cu apă rece (să depășească nivelul boabelor cu 5-6 cm) și sare. Se fierbe acoperită, la foc mic, până când se moaie bine bobul și coaja, circa o oră și jumătate - două ore, sau mai mult, dacă fasolea este veche. Dacă scade apa și fasolea nu e fiartă, se adaugă câte puțină apă. Când fasolea e fiartă, apa trebuie să fie scăzută până la nivelul boabelor.

  • Ceapa, tăiată mărunt, se călește într-o cratiță, la foc mic, în tot uleiul, cu o jumătate de linguriță de sare, până când scade apa pe care o lasă și devine lucioasă, fără să se rumenească. Se stinge cu sucul de roșii și se pune peste fasolea fiartă, adăugând foaia de dafin. Se lasă să mai dea câteva clocote până când se leagă sosul fără adaos de făină. 

  • Se ia cratița de pe foc , se mai adaugă sare, dacă e necesar, și se aromează cu frunze de pătrunjel tocate.

duminică, 30 iulie 2017

TORT CU NUCĂ ȘI CREMĂ DE VANILIE

Ieri am făcut un tortuleț mai mic pentru o bunicuță care a împlinit 82 de ani. Pentru că își dorea un tortuleț cu nucă - pentru că „Nuca e bună pentru creier”, zicea dumneaei - am căutat o rețetă de tort cu nucă. M-am oprit la această rețetă găsită pe bucataras.ro. O să redau rețeta așa cum am găsit-o, eu însă am modificat-o după preferință.
Ingrediente:
Blat:
  • 8 albușuri
  • 8 linguri zahar
  • 1 praf de sare
  • 250 g nucă măcinată
  • 4 linguri faina
  • 1 plic praf de copt- 10 g
Crema:
  • 350 ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 3 linguri zahăr
  • 3 linguri amidon
  • 2 lingurițe esență de vanilie
Glazura:
  • 200 g ciocolata neagra
  • 100 ml smantana pt frisca
În plus:
·         200 g ciocolata cu migdale

Mod de preparare:
Blat:

1. Mixez albușurile cu un praf de sare. Când încep să se umfle adaug treptat zahărul și mixez până obțin o bezea. Amestec 250 g nucă măcinată cu făina și praful de copt. Le pun treptat peste bezea. Este important să amestecăm ușor cu spatula, de jos în sus, ca să nu se lase bezeaua.
2. Din compoziția asta trebuie să coacem două blaturi, așa că am pregătitdouă tăvi de tort cu diametrul de 26 cm.
3. Pun pe fiecare hârtie de copt și împart compoziția în cele două tăvi.
4. Am încins cuptorul la 170 de grade și las blaturile să se coacă 15 minute. Puteți să verificați cu scobitoarea ți dacă iese curată, înseamnă că sunt gata.
5.  Las blaturile să se răcească putin, apoi le scot din forma și le las pe un grătar.
Între timp prepar crema.
Crema: 
1. Am nevoie de trei gălbenușuri pe care le amestec cu zahărul și amidonul. Pun puțin lapte, cât să obțin un amestec omogen.
3. Restul de lapte îl pun pe foc să fiarbă. Îl torn fierbinte peste gălbenușuri și pun crăticioara pe foc mic. Trebuie să amestec în continuu ca să nu se lipească și să nu se formeze cocoloașe.
4. La final adaug vanilia și pun o folie alimentară deasupra ca să nu se formeze crustă și las crema la răcit.
Glazura: 
1. Încălzesc smântâna pentru frișcă până ajunge la punctul de fierbere și o torn apoi peste ciocolata ruptă bucățele. Amestec bine și e gata!
2. Tai ciocolata pentru decor, am ales o ciocolata cu migdale caramelizate și o tai în bucăți.
Acum urmează asamblarea tortului.
1. Pun un blat pe platou, apoi jumătate de cremă, al doilea blat de tort, îl îmbrac cu restul de crema și presar deasupra ciocolata tăiată cu migdale caramelizate. Puteți să luați ce ciocolata vă place, cu alune etc...
2. Deasupra torn glazura și îmbrac tortul. Acum trebuie lăsat la frigider câteva ore până se întărește puțin crema, apoi tăiem o felie.
Ce am schimbat eu?
La cremă:
  • După ce s-a răcit crema de vanilie, am mixat vreo 125 g unt (probabil se poate și mai mult) la care am adăugat treptat câte o lingură din crema de vanilie, mixând în continuare. 
În loc de glazură:
  • Am îmbrăcat tot  tortul în nucă caramelizată. Am caramelizat 8 linguri de zahăr. Când zahărul a ajuns la punctul de fierbere, am adăugat vreo trei mâini de nucă. Nu am cântărit nuca, am pus-o după ochi. Am amestecat nuca un minut împreună cu zahărul caramel, apoi am golit-o într-o tavă tapetată cu foaie de copt și am răsfirat-o în tavă cât am putu mai bine. După răcire, am zdrobit nuca caramelizată cu capătul de la sucitor (așa se numește în zona noastră) sau cu un bătător de carne.
Galerie foto: